Afbeelding

Zelf je high tea organiseren in Amsterdam

Chique feestelijke en Brocante theekopjes, drinken met je pink omhoog, scones met clotted cream en de mooiste cupcakes! High Tea is in en Brocante is hot. Je kunt alles zelf maken als je een high tea organiseert.

pinco (17)

Maar dat is geen must als je in Amsterdam woont of werkt. Er zijn diverse winkels waar je hoog kwalitatieve  ingrediënten voor een geslaagde tea party kunt vinden. Hieronder een lijstje met tips.

Scones

The British Store (vlakbij de Overtoom) verkoopt o.m. bevroren scones die u in een kwartiertje kunt opwarmen in de oven. Handig ook voor een onverwachtse high tea. Of u kunt kiezen voor een pak waarmee u echte Engelse scones kunt maken. En ze verkopen de lekkerste jamsoorten, marmelades en lemon curd voor bij de scones.

Bij Marks & Spencer in de Kalverstraat kunt u terecht voor scones en vele andere onmisbare ingrediënten voor een Engels georienteerde high tea of afternoon tea. Probeer ook eens de crumpets (Engelse pannenkoekjes) voor de kinderen in het gezelschap.

Olivity aan de Overtoom verkoopt Olivitea gemaakt van Griekse berg thee, fruit en kruiden, echt een aanrader om eens te proberen.

Four Leaves, een sfeervolle winkel in het hart van Amsterdam waar een groot aantal theesoorten van enkele gerenommeerde Europese theehuizen worden verkocht.

De Teabar heeft meer dan 100 soorten unieke thee en kruiden in haar collectie.

Voor heerlijke clotted cream en lekkere muffins moet u bij de Bakkerswinkel zijn. Te vinden in West, Zuid en het Centrum.

Sandwiches kun je in alle soorten en maten eenvoudig maken van wit en bruin casinobrood. Drie tips:

Wat robuustere maar heerlijke sandwiches kun je ook kopen bij het Vlaamsch Broodhuis.

Afbeelding

Waarom thee uit een porseleinen theekopje?

pinco (9)

  • Een porseleinen theekopje kan alles bepalend zijn voor de styling van uw tea party. Het zorgt voor een bijzondere beleving waardoor uw thee ook direct veel lekkerder smaakt.
  • De dunne rand van een porseleinen theekop voorkomt dat de thee te heet blijft. Hierdoor proef je de echte theesmaak.
  • En door de brede omtrek van sommige kopjes, kun je de geur van de thee extra  goed ‘opsneuven’.  Dit draagt weer bij aan de smaakverhoging.
Afbeelding

Een stijlvolle vintage aankleding van een tea party

pinco (4)

Afbeelding

Scones met Golden Syrup?

Van mijn Engelse oma heb ik naast het vele thee drinken veel Engelse (zoete) eetgewoonten met de paplepel ingegoten gekregen. Zo ben ik dol op scones maar  zo mogelijk nog gekker op Golden Syrup.  Pas toen mijn schoonzus Golden Syrup op haar scones deed, at ik echter mijn eerste scone met Golden Syrup. Een combinatie die ik iedereen kan aanraden.

Golden Syrup is een bietenstroop gemaakt door het inkoken van suikerbietensap. Het wordt gebruikte in allerlei bakrecepten en deserts. Mijn broer en ik aten het als kleine kinderen regelmatig op brood. Toen ik voor het eerst een pot Golden Syrup in een Nederlandse supermarkt ontdekte, kocht ik direct 3 potten.

Golden Syrup werd in 1883 uitgevonden door een Schotse zakenman. Men beweert dat ook de scone oorspronkelijk afkomstig is uit Schotland. Vandaar misschien de tongstrelende combinatie van beide zoete lekkernijen.

Als je van scones houdt en binnenkort een high tea organiseert is het zeker een aanrader om naast  de lemon curd en zwarte bessenjam ook een pot Golden Syrup op de theetafel te zetten.

Een recept voor de bij een high tea ook onmisbare lemon curd vind je trouwens in de Trouw van 16 november of binnenkort op de website van Karin Luiten.

branding_tins_goldensyrup_695061_h

3800021138_17f719d132

Sconesgoldensyrup1

Afbeelding

Brocante theeservies in AM Magazine, dec 2012

Picture 032

Meer weten over de herkomst van scones & clotted cream?

Cream tea (ook wel bekend als Devonshire thee, Devon cream tea of Cornish cream tea) is thee met een combinatie van scones, clotted cream en jam.

Clotted cream (ook wel clouted crème of Devonshire room genoemd) is een dikke crème  die gemaakt wordt  door volle koemelk indirect te verwarmen, met behulp van stoom of een waterbad en het in ondiepe pannen langzaam te laten afkoelen. Dan komt het roomgehalte aan de oppervlakte en vormen zich ‘stolsels “of” clouts.

Men denkt dat het oorspronkelijk afkomstig is van melkveebedrijven in Zuid-West Engeland en in het bijzonder de graafschappen Cornwall en Devon. De huidige grootste commerciële producent Rodda in Redruth, Cornwall, die tot produceert tot 25 ton (25.000 kg; 55.000 pond) aan clotted cream per dag.

De exacte oorsprong van de “cream tea” wordt betwist, hoewel er aanwijzingen dat de traditie van het eten van brood met room en jam reeds bestond op Tavistock Abbey (abdij van Saint Mary en Saint Rumon, is een ruïne van een Benedictijner abdij in Tavistock, Devon) in Devon in de 11e eeuw.

En hoe heet je nou zo’n heerlijke scone?

Volgens de Devonshire (of Devon) methode splits je de scone in tweeen en bedek je elke helft met clotted cream waarna je de scones bestrijkt met aarbeienjam. Veel mensen zweren ook bij lemon curl. Het lekkerst is het als de scones lekker warm zijn, bij voorkeur vers gebakken en dat clotted (in plaats van opgeklopte) room en aardbeienjam worden gebruikt. En de thee op zijn Engels met melk serveren.

Het gevoel van een Zomerse High Tea realiseren?

Probeer het eens met Frambozen Cupcakes (echt zomers fruit)

Ingrediënten

Voor 12 personen

  • 10 koekjes (digestive, rol 400 g)
  • 50 g boter, gesmolten
  • 1 bakje frambozen (125 g)
  • 75 g suiker + 2 el voor de frambozenpuree
  • 4 pakjes roomkaas (a 100 g) (monchou)
  • 3 eieren, op kamertemperatuur

Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de cakevormpjes over de muffinvorm. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Voeg de boter toe en verdeel het mengsel over de vormpjes. Druk met je vingers aan tot een gladde bodem en zet in de koelkast.

 2. Pureer de frambozen in de keukenmachine en voeg 2 el suiker toe. Klop met een mixer in een kom de roomkaas los met de rest van de suiker en 1 mespunt zout. Splits de eieren en voeg de eidooiers toe aan de roomkaas. Klop de eiwitten stijf en spatel deze er luchtig door.

3. Schep op elke bodem 1 el frambozenpuree en verdeel de roomkaas erover. Schep hier met een theelepel weer 3 druppels frambozenpuree op en draai met een satéprikker rode krullen. Bak de cupcakes in het midden van de oven in ca. 25 min. gaar. Laat in 35 min. afkoelen tot kamertemperatuur en zet in de koelkast. Serveer koud. (Bron: Allerhande)

Succes verzekerd!!!

Alice in Wonderland High Tea (voor kinderen)

Alice zit met haar zus aan de oever van een meertje als er een pratend wit konijn langs rent. Nieuwsgierig als ze is, volgt ze het konijn tot in een hol. Na een lange val bevindt ze zich in de vreemde wereld Wonderland. Alice komt allerlei merkwaardige figuren tegen, zoals de Cheshire Cat, de Maartse Haas en de wrede Hartenkoningin en belandt uiteindelijk op een chaotische Tea Party in de tuin van het huis van de Maartse Haas!!!

Organiseer ook een Alice In Wonderland Tea Party waarbij de kinderen bediend worden door Alice in Wonderlandachtige figuren…

Ideeen

  • Tafels met allerlei kleuren tafelkleden met daarop kleurrijke etageres waarop cakejes/cupcakes liggen die EET MIJ ‘roepen’.
  • Mooie theekopjes waar limonade uit gedronken wordt.
  • Meerdere kleine vaasjes met allerlei kleuren bloemen neer.
  • Een verlichte limonadefontein met roze limonade
  • Bekertjes in allerlei kleuren die ‘DRINK MIJ’roepen
  • Trosjes ballonnen en lampionnen in felle kleuren
  • Posters/afbeeldingen  die Wonderland uitstralen.
  • Alice in Wonderland hangers aan de deuren.
  • Verwelkom de kinderen met een pratend wit konijn
  • Laat de kinderen tijdens een speurtocht op zoek gaan naar het witte  konijn.
  • Alice in Wonderland Pinata
  • Voor een wat groter feest kun je ook denken aan een boog van ballonnnen in felle kleuren.
  • Mad Hatters catwalk voor de kinderen en/of een theelepelrace
  • Of zeer gewild bij de kinderen en nog vrij uniek de Glamorous Wondertattoo van Louke Spigt

Meer  ideeen voor de aankleding van een Alice in Wonderlandfeest

Daisy Pinkcupcake

Jessica Claire.

Verhuur theeservies lancering nieuwste boek Jamie Oliver

Op dinsdag 21 februari 2012 was Jamie Oliver op bezoek in restaurant Fifteen om zijn nieuwe boek ‘Te gast bij Jamie’ te presenteren!

Copyright restaurant Fifteen

Voor de leerlingen kon de dag niet beter beginnen. Zij hadden een gezamenlijk ontbijt met mister JO himself, gevolgd door een uitgebreide signeersessie. S’middags was er een ontspannen high tea voor ca. 100 belangrijke gasten. De thee werd gedronken uit het Brocante theeservies van Helen Sumter. De lekkernijen werden verzorgd door eigen leerlingen van Fifteen  in samenwerking met Jamies ‘foodteam’ uit Engeland

Bijzondere taarten bij de thee?

Voor je bruiloft, babyshower of kinderfeest kun je natuurlijk een lekkere taart kopen bij de Hema, de plaatselijke bakker, de Bijenkorf of zelfs bij Ikea.
 

Taarten

Maar wil je echt iets bijzonders qua smaak en/of ontwerp kijk dan eens op de volgende websites:

Le Beau Gateau (A’dam)
Taartjetaart (A’dam)
Patisserie Holtkamp (A’dam)
Unlimited Delicious (A’dam)
Tafel van 18 (Utrecht)
Patisserie Kuyt (A’dam)
De taartarchitect (R’dam)
Cake Affair (landelijk)
Caribbean Soulfood (Den Haag)
Tasty Cakes (Arnhem)