Meer weten over de herkomst van scones & clotted cream?

Cream tea (ook wel bekend als Devonshire thee, Devon cream tea of Cornish cream tea) is thee met een combinatie van scones, clotted cream en jam.

Clotted cream (ook wel clouted crème of Devonshire room genoemd) is een dikke crème  die gemaakt wordt  door volle koemelk indirect te verwarmen, met behulp van stoom of een waterbad en het in ondiepe pannen langzaam te laten afkoelen. Dan komt het roomgehalte aan de oppervlakte en vormen zich ‘stolsels “of” clouts.

Men denkt dat het oorspronkelijk afkomstig is van melkveebedrijven in Zuid-West Engeland en in het bijzonder de graafschappen Cornwall en Devon. De huidige grootste commerciële producent Rodda in Redruth, Cornwall, die tot produceert tot 25 ton (25.000 kg; 55.000 pond) aan clotted cream per dag.

De exacte oorsprong van de “cream tea” wordt betwist, hoewel er aanwijzingen dat de traditie van het eten van brood met room en jam reeds bestond op Tavistock Abbey (abdij van Saint Mary en Saint Rumon, is een ruïne van een Benedictijner abdij in Tavistock, Devon) in Devon in de 11e eeuw.

En hoe heet je nou zo’n heerlijke scone?

Volgens de Devonshire (of Devon) methode splits je de scone in tweeen en bedek je elke helft met clotted cream waarna je de scones bestrijkt met aarbeienjam. Veel mensen zweren ook bij lemon curl. Het lekkerst is het als de scones lekker warm zijn, bij voorkeur vers gebakken en dat clotted (in plaats van opgeklopte) room en aardbeienjam worden gebruikt. En de thee op zijn Engels met melk serveren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s